Un weekend, un domeniul schiabil vizitat, o locație mică dar civilizată. Pe scurt, continuarea acestui articol.
E ora 06:30 și alarma ceasului mă anunță că ar trebui să mă trezesc. Cu greu într-adevăr, dar gândul că peste câteva ore voi fi pe pârtie, mă ajută să cobor din pat. Bagajele strânse, schiurile în spate și-am plecat spre Muntele Mic. Chiar dacă sunt în Timișoara de câțiva ani, această stațiune de schi mi-a fost necunoscută până acum. Drumul Timișoara – Borlova e ață, iar șoseaua de centură a Caransebesului ne ajută să scutim câteva minute bune de plimbat prin oraș.
Trebuie să știți că în perioada de iarnă accesul în stațiune este posibil doar cu telescaunul (chiar dacă aveți Q7 sau X5), drumul nu este curățat și lipsesc parapeți. Instalația telescaunului este renovată în 2008, cu toate acestea scaunele arată ca în 1950. După 40 de minute am ajuns în vârf și am debarcat.
Domeniul schiabil este format din 3 pârtii; pârtia Borlova (~1 km) și pârtia Valea Soarelui(~1 km) au grad de dificultate ușor, în timp ce pârtia Nordica(~1 km) are un grad de dificultate mediu. Atenție, cartela pentru teleschi nu e valabilă pe toate cele 3 pârtii, pentru primele două și telescaun există o cartela iar cea de-a treia pârtie are administrație separată. Tarifele cartelelor pentru primele două pârtii + telescaun, le găsiți aici, pentru Nordica prețul e de 3 lei / urcare.
Starea pârtiilor este bună, sunt bătute frecvent (cel puțin Nordica). În prima parte a zilei ceața mi-a dat bătăi de cap, dar spre prânz problema s-a rezolvat. Instalațiile de transport pe cablu sunt încete, foarte încete. Chiar dacă stațiunea n-a fost aglomerată, de la pornirea teleschiului până la capăt minutele erau destule cât să te plictisești. Cazarea nu e foarte diversificată, sunt cabane și pensiuni, concentrate într-o zonă de maxim 2 km în jurul “centrului”. Multe vile în stadiul de construcție, utilaje ruginite și un hotel de 6-7 etaje părăsit, trag în jos imaginea acestui loc.
În concluzie, recomand această zonă pentru o zi sau două de schi, pentru cei din Timișoara, Caransebeș sau Lugoj. Condițiile de schi sunt bune în raport cu prețurile, accesul se face relativ ușor, personalul este amabil, peisajele din vârful pârtiilor sunt spectaculoase. Acestea fac din stațiunea Muntele Mic o locație ce merită vizitată.