Sedentarismul dauneaza grav

Majoritatea locurilor de munca din secolul XXI se desfasoara in fata calculatorului. Indiferent ca sunteti editori, programatori, contabili sau arhitecti, calculatorul este factorul comun al tuturor. Deci majoritatea dintre noi isi petrec acele 8 – 9 ore pe zi, stand pe scaun la birou.

Foarte multi dintre noi dupa acele ore de la munca, ne urcam in masina si mergem acasa sau la cumparaturi. Putina miscare, putina plimbare, exercitii fizice aproape deloc.
In liceu eram innebunit dupa jocurile pe calculator. In weekenduri sau in vacante ma jucam cate 5-6 ore in sir, fara sa ma misc din fata calculatorului.

Studiile arata ca scaunul pe care stam ne omoara. Da, intr-adevar este un mod de-a spune asta. Varianta corecta este ca statul pe scaun multe ore in sir ne poate scurta viata cu cativa ani (chiar si 7 ani de zile) si ne duce catre un drum sigur, bolile moderne. Cancerul, diabetul, bolile de inima si obezitatea sunt doar cateva din problemele de sanatate cauzate de sedentarism. De asemenea s-a dovedit ca fumatul este la fel de daunator; dar ce facem in situatia in care suntem si fumatori si sedentari ?

Cercetatorii de la Institutul American de Cercetare a Cancerului, au prezentat in timpul unei conferinte din 2012, faptul ca 49.000 de cazuri de cancer la san si 43.000 de cazuri de cancer la colon au in comun inactivitatea fizica.

Este foarte indicat ca dupa 40-50 minute de stat pe scaun sa facem o plimbare de 5 minute, in birou sau afara. Este de asemenea indicat zilnic, efortul fizic sustinut, fie mergand la o sala de forta, fie la un bazin, fie facand o plimbare cu bicicleta sau pe jos.

Ce putem face sa evitam aceste probleme? Ce metode aveti voi de-a face miscare ?

[Mai mult]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.