Suferi de mania persecutiei ?

Mania persecutiei, este o problema intalnita tot mai des intre romani. Aceasta porneste si de la faptul ca am fost invatati ca actiunile pe care le desfasuram sa ne faca bine doar noua, ca individ.

Definitia data de DEX suna cam asa: “Mania persecuției este o stare patologică manifestată prin ideea fixă a cuiva că este persecutat de toată lumea.

Din punctul meu de vedere mania persecutiei este starea continua prin care avem impresia ca toti cei din jurul nostru incearca sa ne faca rau, senzatia ca lumea din jur are ceva cu noi. Daca mergem la un magazin si vanzatoarea poarta discutia cu noi pe un ton iritat, e clar, inseamna ca are ceva cu mine ca individ.
De cate ori ati incercat, atunci cand aveti o reactie de acest gen, la magazin, la o casa de bilete, … sa asteptati si urmatorul client pentru a analiza comportamentul functionarei/functionarului ?

Deseori, mania persecutiei, apare atunci cand un individ are o stima de sine scazuta sau foarte ridicata.
In cazul celor cu stima de sine scazuta, care sunt convinsi ca au o problema, sustin ca sunt persecutati de toti cei din jurul lor deoarece acestia stiu de problema lor.
Despre cazul celor cu stima de sine foarte ridicata, care sunt convinsi ca sunt cei mai buni, acestia considera ca sunt persecutati deoarece persoanelor din jur le este ciuda pe bunastarea acestora.

Tu, suferi de mania persecutiei?

3 Comments

  1. E aiurea sa crezi ca un om de la un magazin are o problema personala cu tine fara ca nici macar sa nu te cunoasca. 🙂 Deci nu merita sa-ti faci griji.

    La fel si cu prostii din trafic. Ei sunt prosti si daca nu esti tu prin preajma, daca te enervezi nu rezolvi nimic. Asa ca mie-mi trece in maxim 15 secunde.

    1. Asta e problema cea mai mare, ca oamenii care sufera de mania persecutiei nu gandesc situatiile astea la rece.

      Eu nu-mi fac nicio grija, imi fac grija de cei din jurul meu care au problema asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.